Programma­begroting 2021

menu

Leeswijzer

Begroting

In deze begroting zijn de beleidskeuzes vertaald in concrete prestaties per programma. Om deze prestaties te kunnen leveren, stelt de gemeenteraad budget ter beschikking. De programmabegroting geeft daarmee antwoord op de vragen:

  • Wat wil de gemeente bereiken?

  • Wat gaat de gemeente daarvoor doen?

  • Wat mag dat kosten?

Naast de verplichte beleidsindicatoren vindt u in de programma’s bij verschillende prestaties enkele indicatoren. We hebben er ook in deze begroting voor gekozen indicatoren te gebruiken waarvan de benodigde informatie beschikbaar of eenvoudig te verkrijgen is. De indicatoren variëren in soort van input tot output, maar outcome-indicatoren (waarmee daadwerkelijk wordt aangetoond of een maatschappelijk effect is behaald) treft u niet aan. Outcome indicatoren vergen doorgaans extra onderzoek en dat vraagt een te grote inspanning.

Speerpunten

De ‘wat gaan we daarvoor doen’ vraag in de programma’s bestaat naast de speerpunten ook uit strategische projecten. Speerpunten zijn door de raad gekozen activiteiten, waaraan extra aandacht besteed moet worden. Er is overigens een grote diversiteit aan type speerpunten en daarom zijn de speerpunten niet direct financieel vertaald in de begroting.

Soms is een speerpunt een verzameling van producten uit de begroting. Soms is het een deel van een product (verbeteren van….). Soms is het slechts een beleidsmatige activiteit (het schrijven van een nota) en worden de personeelslasten versleuteld op een product. Een speerpunt heeft geen begrotingsnummer. Soms gaat er geen geld om in speerpunten.

Strategische projecten

Strategische projecten hebben bestuurlijk een hoge prioriteit, daar waar het gaat om het toekennen van de beschikbare middelen:

  • Het project heeft een hoge politieke importantie;

  • Het project kent een hoog (politiek en/of financieel) risicoprofiel en vraagt om meer dan normale aandacht vanuit de politiek en vanuit control perspectief;

  • Het project wordt via de vastgestelde projectstructuur (met politiek en ambtelijk opdrachtgeverschap) duidelijk herkenbaar aangestuurd.

De strategische projecten staan in de programma’s vermeld waar ze thematisch toe behoren. De strategische projecten zijn:

  • Decentralisaties (integraal in programma Sociaal domein);

  • Mortiere (programma volkshuisvesting, ruimtelijke ordening en stedelijke vernieuwing en Programma Economie).

Andere projecten waar extra aandacht aan wordt besteed zijn:

  • Bèta college, de vestiging en uitbreiding van hoger- en academisch onderwijs (programma Onderwijs)

  • Actieplan binnenstad (programma Economie)

Download pdf