Volksgezondheid en milieu
De Walcherse gemeenten willen de gezondheid van de inwoners beschermen en bevorderen. Elke burger moet een gelijke kans hebben op een gezond leven. Daarnaast is een duurzame en energieneutrale maatschappij één van de grootste uitdagingen van de komende decennia. Ook de gemeente levert haar bijdrage hieraan. Sterker nog, de gemeente heeft een voorbeeldfunctie.
Actueel: Voor het opwekken van duurzame energie wordt in 2021 in eerste instantie ingezet op zonne-energie op daken. We bekijken of beleid ontwikkeld kan worden over al dan niet toepassen van zonne-energie op land. Het project “Nul op de Meter’’ wordt in 2021 afgerond. Vanuit het Europese project Solarises stellen we een solar roadmap op.
Beleidskader
Vastgestelde gemeentelijke beleidsnota's:
Gezondheidsbeleid Walcheren 2018–2021
Preventie- en handhavingsplan Jeugd en alcohol 2015-2018
Beleid “Op weg naar energieneutraal Middelburg” (vastgesteld in 2012)
Afvalbeleidsplan Middelburg 2015-2020 met een doorkijk naar 2030
Wat willen we bereiken?
Maatschappelijk effect - Volksgezondheid
Inwoners van Middelburg hebben het vermogen zich aan te passen en eigen regie te voeren op sociale, fysieke en emotionele uitdagingen van het dagelijks leven.
Maatschappelijk effect - Milieu
Een gezonde, duurzame samenleving en leefomgeving en een duurzame ontwikkeling van de gemeente.
Doelstellingen - Volksgezondheid
Gezond gewicht:
Het aantal kinderen en jongeren met overgewicht laten dalen en het aantal volwassenen en ouderen met overgewicht niet verder laten stijgen.
Verslavingspreventie
Het aantal jongeren onder de 18 jaar dat alcohol drinkt terug dringen en het alcoholgebruik onder ouderen niet verder laten stijgen.
Het aantal jongeren dat hard- en softdrugs gebruikt terugdringen
Gelukkig en Vitaal wonen
Het aantal jongeren, volwassen en ouderen dat depressief is niet verder laten stijgen.
Het aantal ouderen dat eenzaam is niet verder laten stijgen.
Doelstellingen - Milieu
Voorzien in de behoeften van de huidige generaties, zonder de mogelijkheden van toekomstige generaties te beperken om gezond en goed te kunnen leven.
Energieneutraal en klimaatadaptief in 2050.
Verhogen van het scheidingspercentage van het afval. Voor 2030 is 50 kilo restafval per inwoner per jaar het doel.
Wat gaan we daarvoor doen?
Uitvoeren werkagenda gezondheidsbeleid
Gemeenten stellen elke vier jaar opnieuw hun gezondheidsbeleid vast. In het gezondheidsbeleid leggen we de gemeentelijke kaders en doelstellingen voor gezondheids-bevordering vast. Hieraan wordt uitvoering gegeven in samenwerking met de beleidsterreinen binnen o.a. de programma’s sociaal domein, onderwijs en sport & recreatie.
Om de doelstellingen uit het gezondheidsbeleid is er een werkagenda gezondheidsbeleid opgesteld voor 2018 - 2021. Met deze werkagenda wordt ingezet op:
Het bevorderen van een gezonde leefstijl
Vergroten van de weerbaarheid
Vroegsignaleren van gezondheidsrisico’s
Preventief versterken van de acute zorgketen bij reanimatie
Regelgeving en handhaving rondom jeugd en alcohol
Uitvoeren wettelijke taken WPG
Naast de werkagenda heeft de gemeente een aantal wettelijke taken waar zij vanuit de Wet publieke gezondheid WPG) uitvoering moet geven. Deze taken heeft de gemeente Middelburg grotendeels belegt bij de GGD Zeeland. Een groot deel van deze activiteiten dragen ook bij aan het behalen van de doelstellingen en zijn verbonden met de werkagenda gezondheidsbeleid.
6. Uitvoering van de wettelijke taken door de GGD Zeeland
Middelburgse Visie Milieu
“Duurzaamheid” loopt door alle portefeuilles en beleidsvelden heen. De meest effectieve manier is integraal meenemen, waarbij in voorstellen de bijdrage aan het behalen van de doelstellingen op duurzaamheid wordt meegenomen.
Thema - Klimaat en Energie
Ons beleid “Op weg naar Energieneutraal Middelburg” is een integraal onderdeel van de milieuvisie. Het doel is om in 2050 volledig energieneutraal te zijn en te streven naar een duurzaam gebouwde omgeving die voorziet in de huidige behoefte maar ook (economische) waarde heeft in de toekomst.
Voor het opwekken van duurzame energie wordt in 2021 in eerste instantie ingezet op zonne-energie op daken. Daarnaast zal gekeken worden of er beleid ontwikkeld kan worden over al dan niet toepassen van zonne-energie op land.
Het project “Nul op de Meter’’ wordt in 2021 verder afgerond.
Vanuit het Europese project Solarise wordt een solar roadmap opgesteld.
Het is belangrijk de bewustwording onder bewoners en bedrijven te vergroten zodat zij zelf maatregelen treffen in hun eigen (leef)omgeving, waar energie kan worden bespaard en duurzaam energie kan worden opgewekt. Binnen Zeeland blijven we gebruik maken van het energieloket, het Duurzaam Bouwloket om de particuliere woning eigenaar te informeren over de energietransitie en de mogelijkheden die een particulier heeft om zelf aan de slag te gaan. Tevens is sinds 2020 het Platform Energiek Zeeland actief, een digitaal platform, waarbij woningbezitters onafhankelijk advies aan huis kunnen krijgen.
In deze maatschappelijke opgave werken we samen met inwoners, gemeenten, provincie, waterschap, woningcorporaties en overige partijen. Bijvoorbeeld door het maken van prestatieafspraken met woningcorporaties.
Medio 2018 is het landelijke Klimaatakkoord uitgebracht. Inmiddels is de RES 1.0 (Regionale Energie Strategie) voor Zeeland vastgesteld door de raad. Zowel het Klimaatakkoord als de RES geven de richting en wettelijke verplichtingen aan om in 2050 CO2 neutraal te zijn. Met name op het gebied van het verduurzaming van de gebouwde omgeving, de bedrijven, de eigen organisatie en de opwekking van duurzame energie heeft de gemeente veel taken en verantwoordelijkheden. De aanpak vindt plaats per thema.
Als het gaat om de verduurzaming van gebouwde omgeving is vooral de TransitieVisie Warmte (TVW), waarin wordt aangeven hoe en wanneer de wijken van het aardgas af gaan - die voor 2022 gereed moet zijn - een uitdaging waarmee we sinds 2020 volop aan de slag zijn. Dit wordt gezamenlijk met de andere Zeeuwse gemeenten opgepakt. Het Europese project SHIFFT richt zich hier ook op. Ook de proeftuin “aardgas vrije wijken” in Dauwendaele om een deel van de wijk van een warmtenet met restwarmte te voorzien, sluit hierbij aan. Net als het verduurzamen van de Voedselbank wat met middelen uit SHIFFT gefinancierd wordt.
Aan de verduurzaming van onze monumenten wordt veel aandacht besteed. Het verduurzamen van monumenten en het beschermen van de monumentale waarden is een complexe opgave. Binnen de versnellingsaanpak van de VNG en de twee Europese projecten (Violet en Solarise) zijn afgelopen jaren diverse acties verricht, zoals het maken van warmtefoto’s van voorgevels voor bewustwording, informatiebijeenkomsten voor kennisoverdracht, duurzame monumentenroute, Duurzame Monumenten (DuMo) paspoorten (energiescans), de DuMo Coach, flitsvergunningen voor zonnepanelen en isolatieglas en een pilot met warmte opwekken onder de leien van (een aanbouw van) het oude stadhuis. We gaan in 2021 door met deze combinatie van verduurzaming en behoud. Monumenteneigenaren worden enerzijds geïnformeerd, ontzorgd, begeleid om hun monument te verduurzamen en anderzijds wordt waar mogelijk de regelgeving versoepeld om de verduurzaming mogelijk te maken.
In Zeeuws verband is een groot bedrag voor de RRE (Regeling Reductie Energie)-regeling binnengehaald. Deze regeling wordt door de gemeenten gezamenlijk uitgevoerd. Particuliere woningeigenaren kunnen vanaf september 2020 een bedrag van ca. € 85,- krijgen voor verduurzamingsacties, zoals een warmtefoto, het inregelen van de CV-installatie of een DuMo paspoort. De uitvoering loopt tot ergens in 2021 (afhankelijk of er verder uitstel komt vanwege Corona).
Verder is er ook aandacht voor het verduurzamen van de zogenaamde tertiaire sector (de dienstensector). Dit wordt uitgevoerd met middelen uit het Europese project TERTS.
Voor de verduurzaming van de eigen accommodaties is een onderzoek verricht. Aan de hand van dit onderzoek zal een routekaart opgesteld gaan worden.
Voor de verduurzaming van het wagenpark wordt een aanpak opgesteld.
Verder worden in regionaal verband startprojecten uitgevoerd die in de RES zijn benoemd, waarbij Middelburg trekker is van o.a. het DuMo project, de Proeftuin Aardgasvrije Wijken en duurzaamheidsscans voor bedrijven en betrokken is bij o.a. het project voor het verduurzamen van VVE’s (VVE=Vereniging Van Eigenaren).
Thema - Gemeentelijke interne milieuzorg
Het doel is om de milieubelasting van de eigen organisatie zo laag mogelijk te houden en het goede voorbeeld te geven aan inwoners, bedrijven en instellingen via inkoopbeleid en bedrijfsvoering.
Energiebesparing Openbare Verlichting
De landelijke doelstelling is een besparing van 50% in 2030. Bij regulier onderhoud wordt het energieverbruik verder teruggebracht via investeringen die binnen levensduur zijn terug te verdienen. In 2020/2021 wordt onderzocht of het mogelijk is het Openbare Verlichting beleidsplan 2010-2020 door te laten lopen c.q. te actualiseren voor de periode vanaf 2021.
Energieneutraal Middelburg – Gemeente als voorbeeld
De gemeente kan naast het faciliteren en stimuleren vooral een rol spelen door het goede voorbeeld te zijn. Bij uitvoering werkzaamheden vanuit gebouwbeheerplan worden energiebesparende maatregelen zoveel mogelijk meegenomen. Waar van toepassing wordt onderzocht of bij de uitvoering een combinatie mogelijk is met Europese projecten.
In 2020/2021 wordt een routekaart onderzocht om te komen tot een “Verduurzamingsstrategie Middelburg voor het gemeentelijke vastgoed”.
Circulaire Economie – Gemeente als voorbeeld
In 2021 wordt onderzocht op welke manier de gemeente aan de slag kan gaan met het onderdeel circulaire economie. Het ondertekenen van het Manifest Maatschappelijk Verantwoord ondernemen is één van de mogelijkheden. Een andere mogelijkheid is onderschrijven van de Sustainable Development Goals.
Thema – Bodem
De bodem is de basis voor de meeste menselijke activiteiten. Om ontwikkelingen uit te kunnen blijven voeren is het doel de kansen en kwaliteiten van de bodem duurzaam benutten.
Omgevingswet - onderdeel bodem
Vanuit het Zeeuws Platform Bodembeheer (samenwerking tussen de 13 Zeeuwse gemeenten, het Waterschap en Provincie Zeeland) wordt het vervallen van de Wet Bodembescherming in de nieuwe Omgevingswet verder voorbereid. De bevoegdheid die nu nog bij de Provincie ligt komt te liggen bij de gemeente. Vanuit de Rijksoverheid is er nog geen duidelijkheid of er financiële middelen worden toegekend om deze taken uit te gaan voeren.
In Middelburg komt vooral binnen de stadsveste in het centrum, in de oude dorpskernen en langs de oude doorgaande wegen zoals de Noordweg historische bodemverontreiniging voor. Onderzocht moet worden op welke manier dit meegenomen kan worden bij de uitvoering van de Omgevingswet.
Thema - Water
Door klimaatverandering neemt de kans op wateroverlast, hitte, droogte en overstromingen toe. Dat levert risico’s op voor de economie, gezondheid en veiligheid. Het is van groot belang dat Middelburg zich aanpast aan deze veranderingen. Hitte en verdroging moet bijvoorbeeld worden tegengegaan door het opener maken en verwijderen van verhardingen en het vergoenen van de openbare ruimte. Dit heeft ook effect op bijvoorbeeld onderhoud, onkruidbestrijding en bergingscapaciteit van water om wateroverlast te voorkomen. Uiteindelijk levert het een fijner leefklimaat.
De realisatie van een grondwatermeetnet in de bebouwde omgeving wordt voorbereid. Het doel hiervan is inzicht krijgen in grondwaterstanden en grondwaterstroming. Door droogte en grondwaterstandsverlaging kan de bodem dalen en daardoor scheuren in (monumentale) gebouwen veroorzaken. Het meetnet is ook bedoeld om te kijken hoeveel regenwater te bergen valt zonder dat er wateroverlast optreedt (bij langdurige natte perioden).
Het Grondwaterbeleid wordt geformuleerd in het Stedelijk Water Programma (SWP).
In het Deltaplan Ruimtelijke adaptatie staat hoe gemeenten, waterschappen, provincies en het Rijk het proces van ruimtelijke adaptatie willen versnellen en intensiveren. Voor de uitvoering van het Deltaplan is binnen Zeeland gezocht naar samenwerking. De gemeente is één van de deelnemers van het Zeeuws Kernteam Klimaatadaptatie. Het Kernteam is trekker voor de regionale risicodialoog en klimaatadaptatiestrategie.
Aanpassen aan het klimaat raakt veel facetten. Kwetsbare groepen zijn bijvoorbeeld extra kwetsbaar voor hitte. Woningcorporaties zullen hun woningvoorraad klimaatbestendig moeten maken voor hitte. Daarnaast kunnen zij hun bijdrage leveren door regenwater van de daken ter plaatse te bergen of af te laten voeren via het schoonwaterriool.
In het kader van het Europese project Cool Towns worden in 2021 vergroeningsmaatregelen toegepast in het Stationsgebied/Kanaalweg. Daarnaast wordt onderzocht welke maatregelen in/nabij het Zusterplein mogelijk zijn.
Thema – Klimaatbestendig groen in de Woonomgeving
Een klimaatbestendig openbaar groen draagt bij aan de volksgezondheid door o.a. het verminderen of voorkomen van hittestress. Daarnaast kan dit openbaar groen (extra) regenwater opvangen dat niet via het riool kan worden afgevoerd. Daarmee wordt overlast voorkomen of verminderd. Tevens maken biodiversiteit en ecologie onderdeel uit van het groenbeleidsplan. Bij de (her)inrichting van het groen aan De Overloper en Park Molenwater (Europees project WaterResilientCities) en bij de ontwikkeling van de nieuwe woonwijk Essenvelt (Europees project SCAPE) is/wordt rekening gehouden met de klimaatbestendige inrichting en hiermee ook de beplanting. Beide Europese projecten zijn in de afrondende fase.
Thema – Geluid en Lucht
In de Middelburgse Visie Milieu is als doel gesteld dat de kwaliteit op het gebied van geluidshinder en luchtverontreiniging niet verslechterd en waar mogelijk verbeterend gericht op een duurzame samenleving en leefomgeving.
In 2021 zal een start gemaakt worden om te komen tot geluidkaarten die op grond van de nieuwe wet- en regelgeving verplicht zijn.
Op een landelijke lijst staan woningen die aan hoge geluidsniveaus door weg- en/of railverkeer worden blootgesteld. Al jaren wordt aan deze lijst gewerkt door middel van het uitvoering van geluidssaneringen. De projecten welke in 2020 nog lopen of worden opgestart voor het saneren van geluid van woningen zullen in 2021 zo veel mogelijk worden afgerond.
Indien er in 2020 of 2021 een Zeeuwse akkoord wordt gesloten op het gebied van luchtkwaliteit zal er in 2021 een plan van aanpak worden voorbereid om de luchtkwaliteit in Middelburg te verbeteren.
Thema - Afval
Uitvoering afvalbeleidsplan
Voor 2030 is 50 kilo restafval per inwoner per jaar het doel. Restafval is de som van fijn huishoudelijk restafval dat huis aan huis wordt ingezameld, grof huishoudelijk afval en verbouwingsrestafval dat door OLAZ op de milieustraat wordt ingenomen. In 2019 is de hoeveelheid fijn restafval in Middelburg verder gedaald naar 208 kg restafval per inwoner per jaar (179 kg huis aan huis ingezameld en 29 kg ingenomen bij de milieustraat). In 2018 was dit nog 218 kg restafval per inwoner per jaar.
We concluderen dat we op de goede weg zijn, maar dat we nog grote stappen moeten zetten. Met de invoering van Diftar in 2021 gaan we dit doen.
Project Schoon Walcheren
De uitvoering is gericht op Natuur- en Milieueducatie van (basis)scholieren. Het blijkt namelijk dat er een verband is tussen gerichte educatie op school en kennis, houding en gedrag op latere leeftijd.
Vanuit de extra aanpak zwerfafval vragen we jaarlijks scholen aandacht te schenken aan educatie. In het najaar 2020 wordt in samenwerking met Terra Maris een breder project opgezet bij de basisscholen over zwerfafval en afvalscheiding. In 2021 krijgt dit een vervolg.
Thema – Verkeer en Vervoer
Energieneutraal Middelburg – Mobiliteit
Bij mobiliteit geldt eerst inzetten op energie besparen en dan hernieuwbare energie toepassen om de mobiliteit te verduurzamen.
De fiets staat in het mobiliteitsbeleid op nummer één. In een (continu) participatief proces worden (gezamenlijk met maatschappelijke organisaties) fiets stimulerende en/of verkeersveiligheid verhogende maatregelen voorgesteld. Afhankelijk van de beschikbare financiële middelen worden deze op korte of langere termijn uitgevoerd.
Voor het stimuleren en faciliteren van elektrisch voertuigen worden met enige regelmaat laadpalen geplaatst. Dit zal in 2021 gestaag doorgaan. Op basis van een prognoses van de behoefte aan laadpalen tot 2025 wordt voor Middelburg een kaart gemaakt met de gewenste posities van deze laadpalen. Hiervoor wordt tevens een verzamel verkeersbesluit procedure gevoerd.
Thema – Een leefbare fysieke ruimte
In 2021 wordt ingezet om in de Omgevingsvisie en het Omgevingsplan of –plannen alle milieuthema’s een plek te geven en een ambitie te bepalen.
Thema - Bedrijven
Doel is te komen tot een duurzame groene economie. Door duurzame oplossingen vergroten bedrijven hun rendement en versterken ze hun concurrentiepositie.
Milieuhandhaving 2021
Middelburg heeft ongeveer 1.000 inrichtingen (bedrijven) in de zin van de Wet milieubeheer (Wm). De gemeente is voor deze inrichtingen het bevoegd gezag en heeft onder andere als taak de naleving van de milieuvoorschriften te controleren. De uitvoering van vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH) van de hoogste categorie inrichtingen (totaal zo’n 150 bedrijven) is ondergebracht bij de Regionale Uitvoeringsdienst Zeeland (RUD). De RUD werkt volgens de zogenaamde PxQ systematiek met een Zeeuws breed kwaliteitsniveau. Onderlegger is de DCMR risico indeling en systematiek, waarbij aangesloten is bij de missie van RUD Zeeland: ”een schoon en veilig Zeeland”.
De gemeente voert voor de 850 resterende milieubedrijven de VTH-taken zelf uit. De milieutoezichthouders van de gemeente zullen in 2021 bij circa 80 bedrijven een integrale milieucontrole uitvoeren. Doel hiervan is om bedrijven te stimuleren - en eventueel af te dwingen - zich aan de voor hen toepasselijke milieu regels te houden. Naast het reguliere werk zetten de toezichthouders milieu zich in bij de volgende projecten:
Project Arnestein (ondermijning): onder andere om meer ‘grip’ te krijgen op de inrichtingen op bedrijventerreinen is in het najaar 2018 het project Arnestein (ondermijning) gestart. Dit project doen we in overleg en in samenwerking met de collega’s van openbare orde en veiligheid, de RUD Zeeland, politie, Belastingdienst etc. Dit project loopt door in 2021 vanwege de stagnatie ten gevolge van corona in 2020, maar vooral mede door het succes van het project.
Vanaf 1 juli 2019 geldt voor Wm-inrichtingen, die vanaf 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas (of een equivalent daarvan) per jaar verbruiken, een informatieplicht energiebesparing. In 2020 is vooral ingezet op de eerste fase van deze nieuwe taak: ondernemers alsnog er toe aan zetten om hun rapportage energiebesparing in te dienen bij het RVO. In 2021 zal er een verschuiving in het werk plaatsvinden naar de inhoudelijke beoordeling van de ingeleverde rapporten energiebesparing. Het toezicht en handhaving van deze taak wordt door de gemeente zelf in samenwerking met de RUD Zeeland en de collega’s van regio Walcheren – Schouwen-Duiveland uitgevoerd.
Inkoop en inrichten van nieuwe VTH-software i.v.m. met de Omgevingswet.
Per 1 januari 2022 treedt de Omgevingswet in werking. Ook op het gebied van milieu(wetgeving) verandert er het nodige. In 2021 moeten de collega’s hiervoor de nodige cursussen/opleidingen volgen. Hierdoor zijn zij minder op kantoor en hebben we het aantal geplande controles voor 2021 met 20% naar beneden bijgesteld.
Prestatie |
---|
Bevorderen gezonde leefstijl |
In de Omgevingsvisie wordt uitgewerkt dat de openbare ruimte aanzet tot elkaar ontmoeten/bewegen/gezond eten. |
Informatie over gezondheid is laagdrempelig beschikbaar. Via gemeentelijke kanalen en die van lokale partners. |
Informatie over gezondheid thema's en de gezonde school wordt onder de aandacht gebracht en gehouden bij scholen. |
Informatie over gezondheid thema's wordt in ieder geval 2x per jaar onder de aandacht gebracht en gehouden bij sportverenigingen. Daarnaast via campagnes en reguliere contacten met Sportverenigingen. |
Onderzoek doen en een plan van aanpak opstellen om aan te sluiten bij de campagne rookvrije generatie. |
Uitvoeren van het uitvoeringsplan JOGG (Jongeren Op Gezond Gewicht) in Dauwendaele, Middelburg Zuid en de Stromenwijk met uitrol naar heel Middelburg. |
Voldoende prikkels voor een gezonde leefstijl creëren. |
Onderzoeken van de mogelijkheden voor een lokaal preventie akkoord. |
Vergroten weerbaarheid |
In prestatieafspraken met uitvoerende organisatie opnemen dat er laagdrempellig aanbod beschikbaar is voor kwetsbare kinderen/jongeren/gezinnen, zowel in de vorm voorlichting/groepstriningen en één op éénbegeleiding. (zie ook programmabegroting sociaal domein) |
Er is via de scholen voorlichting en educatie over de riscio's van alcohol en drugsgebruik |
De gemeente ondersteunt waar mogelijk het project kwetsbaaronline en neemt dit op als onderdeel van de prestatieafspraken met uitvoerende organisaties. |
Gemeente neemt deel aan Eén tegen eenzaamheid (landelijk en regionaal platform eenzaamheid) |
Gemeente neemt deel aan het project Zeeland zonder Zelfmoord (suicidepreventie) |
Gemeenten in Zeeland stellen een JOOP aan(Onderdeel van de transfomratie agenda Jeugd - Zeeuws) |
Vroegsignalering |
Er zijn binnen het BTP-JGZ richtlijnen en afspraken over het vroegsignaleren van (fysieke) problemen. |
Wijknetwerken waarin lokale spelers zowel professionals als vrijwilligers elkaar kennen en signalen wordendoorontwikkeld. (zie programmabegroting sociaal domein) |
Binnen het project Zeeland Zonder Zelfmoord is aandacht voor vroegsignalering door professionals rondom risicogroepen. |
De crisiskaart voor personen met verward gedrag wordt ingezet als onderdeel van de aanpak personen met verward gedrag. |
Aansluiten bij het project kansrijke start. |
Versterken acute keten zorg |
De gemeente Middelburg zorgt voor aansluiting op het systeem voor burgerhulpverlening bij reanimatie. |
De aanbevelingen van de inwoner werkgroep Hartveilig Middelburg worden uitgewerkt. |
Inwoners worden via de gemeentelijke media kanalen geïnformeerd over het burgerhulpverleningssysteem bij reanimatie en worden opgeroepen om zich aan te melden. |
Sportverenigingen, wijkteams, huisartsen en scholen worden benaderd om het burgerhulpverlenerssysteem te ondersteunen, door informatie hierover te delen. |
Periodiek wordt het aantal vrijwilligers gecontroleerd en afgestemd welke acties nodig zijn om dit op peil te houden. |
Periodiek worden aangemelde AED's in kaart gebracht en voor de witte vlekken wordt onderzocht we of er mogelijkheden zijn voor verbetering. |
Zoveel mogelijk bestaande gemeentelijke AED's zijn of worden 24/7 beschikbaar voor de wijk/buurt en aangemeld bij het burgerhulpverleningssysteem. |
Regelgeving en handhaving |
Alcoholverstrekkers worden door de gemeente periodiek geinformeerd over de (lokale)wet- en regelgeving rondom alcohol. |
Preventie en handhavingsplan up-to-date houden. |
Er wordt gehandhaafd volgens de in het P- en H-plan beschreven methode. |
Uitvoeren wettelijke taken uit de Wet Publieke Gezondheid (Wpg) |
De GGD Zeeland voert de wettelijke taken uit de Wpg voor de gemeenten uit op een kwalitatief goed niveau, in aansluiting op de Walcherse werkwijze en binnen de gestelde (financiële) kaders. |
Er is uitvoering gegeven aan de reguliere wettelijke taken in het kader van infectieziekten bestrijding, medische milieukunde, technische hygiëne zorg, binnen de door de gemeenten vastgestelde (financiële)kaders in de kadernota/programmabegroting 2019 GGD Zeeland. |
Er is uitvoering geven aan het basistaken pakket jeugdgezondheidszorg, binnen de door de gemeenten vastgestelde (financiële)kaders in de kadernota/programmabegroting 2020 GGD Zeeland. |
In 2021 is binnen het programma Publieke Gezondheid aandacht voor: |
o Doorontwikkeling Programmabegroting GGD Zeeland |
o Doorontwikkeling Veilig Thuis |
o Doorontwikkeling Basistaken pakket JGZ |
o Rijksvaccinatie Programma(RVP) |
o Verwijs Index Regio Zeeland VIRZ |
o Tekort Jeugdartsen |
Duurzaamheidsbeleid “Op weg naar energieneutraal Middelburg” |
Inzetten op zonne-energie op daken |
Mogelijkheden van beleid zonne-energie op land verkennen |
Project "Nul op de Meter" verder afronden |
Opstellen Solar Roadmap |
Gebruiken van Duurzaam Bouwloket en Energieloket |
Starten uitvoering RES 1.0 (Regionale Energie Strategie) |
Opstellen Transitie Visie Warmte |
Uitvoeren Europese projecten SHIFFT en TERTS |
Monumenteneigenaren informeren, ontzorgen en begeleiden |
Uitvoeren RRE (Regeling Reductie Energie) |
Gemeentelijke interne milieuzorg |
Onderzoeken verlenging of actualisatie Openbare Verlichting Beleidsplan |
Onderzoeken routekaart "Verduurzaming gemeentelijk vastgoed" |
Onderzoeken mogelijkheden Circulaire Economie (zoals Manifest Maatschappelijke Verantwoord Ondernemen, Sustainable Development Goals) |
Uitvoering Middelburgse visie Milieu |
Toename energiebesparing Openbare verlichting (op weg naar 50% in 2030) |
Voorbereiden op Omgevingswet onderdeel uitvoering bodemtaken |
Vergroenen openbare ruimte, verwijderen verharding |
Grondwatermeetnet opzetten |
Voorbereiding Stedelijk Water Programma |
Voorbereiden Klimaatadaptatie Strategie Zeeland |
Start uitvoering Europees project Cool Towns |
Klimaatbestendig maken van het openbaar groen |
Starten maken van geluidkaarten |
Geluidsaneringen uitvoeren/afronden. |
Invoeren Diftar om het scheidingspercentage te verhogen (doel 30 kg restafval per persoon in 2025) |
Project zwerfafval en afvalscheiding voor basisscholen |
Geluidssaneringen uitvoeren/afronden. |
Milieuhandhaving |
Vergunningverlening en handhaving door Regionale Uitvoeringsdienst (RUD) conform het Zeeuwse kwaliteitsniveau |
Uitvoeren handhavingsprogramma door de gemeente |
Voorbereidingen i.v.m. de Omgevingswet |
Effecten maatregelen financieel herstelplan
Geen bezuinigingen binnen dit programma
Beleidsindicatoren
Beleidsindicatoren | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018 | 2019 | 2020 | 2021 | 2022 | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Volksgezondheid | |||||||||||
Percentage kinderen/jongeren met overgewicht | 12,4 | 12,5 | |||||||||
Percentage volwassen met overgewicht | 46,2 | ||||||||||
Percentage ouderen met overgewicht | 52,6 | ||||||||||
Percentage jongeren van 13 jaar dat in afgelopen 4 weken alcohol heeft gedronken. | 10 | 6 | 4 | 5 | |||||||
Het percentage jongeren (14/15 jaar) dat aangeeft nooit softdrugs te gebruiken niet laten afnemen | 91 | ||||||||||
Percentage overmatige alcohol drinkers 65+ | 7,3 | ||||||||||
Percentage volwassenen (19-64) dat eenzaamheid ervaart | 44 | ||||||||||
Percentage ouderen (65+) dat eenzaamheid ervaart | 46,4 | ||||||||||
Percentage volwassenen(19-64) dat zich psychisch ongezond voelt | 19,5 | ||||||||||
Percentage ouderen (65+) dat zich psychisch ongezond voelt | 15,3 | ||||||||||
bron: Zeelandscan | |||||||||||
Milieu | |||||||||||
Omvang huishoudelijk restafval (kg/inwoner) | Middelburg | 246 | 245 | 246 | 242 | 224 | 218 | 208 | |||
Nederland | 210 | 189 | |||||||||
Hernieuwbare elektriciteit (%) | Middelburg | 6,9 | 6,9 | 7,8 | 8,1 | 8,3 | 16,6 | * | |||
Nederland | |||||||||||
Elektrische laadpunten en tankpunten biobrandstoffen/(groen)gas (aantal per 10.000 inwoners) | Middelburg | 2 | 3 | 5 | 10 | 11 | 11 | * | |||
Nederland | 2 | 5 | 7 | 16 | 20 | 21 |
Wat mag het kosten?
7 Volksgezondheid en milieu | Rekening 2020 | Begroting 2021 | Begroting 2022 | Begroting 2023 | Begroting 2024 | Begroting 2025 |
---|---|---|---|---|---|---|
Overzicht taakvelden | ||||||
Lasten | ||||||
7.01.0 Volksgezondheid | 1.859 | 2.022 | 2.140 | 2.147 | 2.167 | 2.187 |
7.02.0 Riolering | 4.253 | 4.255 | 4.290 | 4.411 | 4.535 | 4.669 |
7.03.0 Afval | 5.606 | 5.307 | 5.285 | 5.547 | 5.665 | 5.825 |
7.04.0 Milieubeheer | 1.680 | 1.830 | 1.567 | 1.305 | 1.330 | 1.346 |
7.05.0 Begraafplaatsen en crematoria | 1.495 | 1.458 | 1.478 | 1.476 | 1.498 | 1.517 |
Totaal lasten | 14.894 | 14.872 | 14.759 | 14.886 | 15.196 | 15.544 |
Baten | ||||||
7.01.0 Volksgezondheid | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
7.02.0 Riolering | 5.428 | 5.569 | 5.776 | 5.932 | 6.091 | 6.265 |
7.03.0 Afval | 7.648 | 7.232 | 7.256 | 7.576 | 7.701 | 7.840 |
7.04.0 Milieubeheer | 734 | 456 | 160 | 0 | 0 | 0 |
7.05.0 Begraafplaatsen en crematoria | 1.709 | 1.952 | 2.004 | 2.037 | 2.072 | 2.109 |
Totaal baten | 15.518 | 15.209 | 15.195 | 15.545 | 15.865 | 16.214 |
Saldo | ||||||
7.01.0 Volksgezondheid | -1.859 | -2.022 | -2.140 | -2.147 | -2.167 | -2.187 |
7.02.0 Riolering | 1.174 | 1.315 | 1.486 | 1.521 | 1.556 | 1.596 |
7.03.0 Afval | 2.042 | 1.924 | 1.971 | 2.029 | 2.036 | 2.015 |
7.04.0 Milieubeheer | -946 | -1.374 | -1.407 | -1.305 | -1.330 | -1.346 |
7.05.0 Begraafplaatsen en crematoria | 214 | 494 | 526 | 561 | 573 | 593 |
Totaal overzicht taakvelden | 624 | 337 | 437 | 659 | 669 | 670 |