Programma­begroting 2024

menu

Leeswijzer

Begroting

In deze begroting zijn de beleidskeuzes vertaald in concrete prestaties in 2024 en verder per programma. Om deze prestaties te kunnen leveren, stelt de gemeenteraad budget ter beschikking. De programmabegroting geeft daarmee antwoord op de vragen:

  • Wat wil de gemeente bereiken?

  • Wat gaat de gemeente daarvoor doen?

  • Wat mag dat kosten?

Speerpunten

In de programma's wordt onder het hoofdstuk ‘wat gaan we daarvoor doen’ ingegaan op een aantal specifieke onderwerpern, waaronder de zogenaamde speerpunten. Speerpunten zijn door de raad gekozen activiteiten, waaraan extra aandacht besteed wordt. Er is overigens een grote diversiteit aan type speerpunten en daarom zijn de speerpunten niet direct financieel vertaald in de begroting.

Strategische projecten

Onder de projecten die in deze begroting benoemd worden bevinden zich ook een aantal strategische projecten. Dit zijn projecten die de volgende drie kenmerken hebben:

  • Het project heeft een hoge politieke importantie;

  • Het project kent een hoog (politiek en/of financieel) risicoprofiel en vraagt om meer dan normale aandacht vanuit de politiek en vanuit control perspectief;

  • Het project wordt via de vastgestelde projectstructuur (met politiek en ambtelijk opdrachtgeverschap) duidelijk herkenbaar aangestuurd.

De strategische projecten staan in de programma’s vermeld waar ze thematisch toe behoren. Op dit moment is sprake van drie strategische projecten: de Omgevingswet, Klimaat en Energie en de gebiedsontsluiting Veerse Meer Zuid.

Download pdf